Skip to content

MMS2010 – Recap


Het Microsoft Management Summit (MMS) 2010 is helaas alweer afgelopen. Dit evenement vormt het jaarlijkse platform waar Microsoft, partners en experts elkaar ontmoeten, kennis en ervaring uitwisselen op het gebied van IT beheeroplossingen. Naast nieuwe ontwikkelingen en product releases vormt ‘user centric’ IT beheer een belangrijk aspect in hoe Microsoft de nieuwe werkplek strategie ziet. De eindgebruiker – centraal stellen – en IT daar zo optimaal mogelijk op aan te sluiten.

Samengevat kunnen we stellen dat de behoefte van eindgebruikers in toenemende mate veelzijdiger en complexer wordt. Deze ontwikkeling wordt mede gedreven door technologische ontwikkelingen en de wijze waarop we werken, wat zich steeds meer verplaatst van het traditionele werken naar het nieuwe werken. Het nieuwe werken kenmerkt zich door tijd-, plaats- en werkplek-onafhankelijk werken. De keerzijde of beter gezegd uitdaging van het nieuwe werken kan afhankelijk van de verschillende gebruikersgroepen leiden tot complexer wordende infrastructeren. Microsoft voorziet hierin door nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan bestaande beheeroplossingen. Uiteraard zijn nieuwe beheersoplossingen voorzien van alle benodigde functionaliteiten om het beheer van complexe infrastructuren efficient  en eenvoudig mogelijk te maken.

één platform – één oplossing

Prive of publiekelijke diensten (Cloud)

In steeds toenemende mate houdt cloud computing ons bezig. Bedrijven vragen zich af wat dit betekent voor hun organisatie. Wat zijn de voordelen en hoe zit het met aspecten als waar mijn bedrijfsgegeven staan en hoe zit met de beveiliging hiervan. Welke vorm past het beste bij mijn organisatie, volledig in de cloud, een eigen cloud of een combinatie van beide. Met System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) v.Next kunnen alle vormen van cloud computing eenvoudig beheerd worden. Door processen te automatiseren is het is zelfs mogelijk om complete cloud omgevingen geautomatiseerd uit te rollen. In de keynote van Bob Muglia kun je een eerste indruk krijgen van SCVMM v.Next.

Nieuwe werkplek

Het nieuwe werken is mede gebaseerd op een geoptimaliseerde werkplek waarbij eindgebruikers omgeacht type werkplek altijd beschikken over de juiste documenten, instellingen en applicaties. Ook hier zien we de visie user centric terug. Dit wordt ondermeer mogelijk gemaakt door het toepassen van de verschillende virtualisatie oplossingen zoals gebruikers-, applicatie- en werkplekvirtualisatie. VDI (Virtuele Desktop Infrastructuur), RDS (Remote Desktop Services) en on-demand streaming (PCoIP) zijn veel gebruikte termen.

Door de introductie van Dynamic Memory en RemoteFX in Windows Server 2008 R2 service pack 1 is werkplekvirtualisatie nooit zo dicht binnen handbereik geweest. De het toepassen van deze genoemde technieken wordt een rijke gebruikerservaring gegarendeerd. Omstreeks november dit jaar wordt Windows Server 2008 R2 service pack 1 verwacht.

Uitbreiding bestaande producten

Met System Center Configuration Manager (SCCM) 2007 R3 komt het lang verwachte power management beschikbaar. Stroomverbruik (Kwh) en CO2 uitstoot worden inzichtelijk gemaakt en kunnen met behulp van policies gereduceerd worden, wat resulteert in directe kostenbesparing en bijdrage aan een groenere wereld. SCCM 2007 R3 beta is inmiddels te downloaden via Microsoft Connect.

Vanaf Juni 2010 is het ook mogelijk om Forefront 2010 clients te beheren via SCCM 2007 R2/R3. Vanuit een console kunnen werkplekken automatisch voorzien worden van een antivirus client en de laatste signature updates. Eventuele bestaande anti-virusoplossingen kunnen automatisch vewijdert worden als onderdeel van de installatie.

Het up-to-date houden van Adobe Reader behoort binnenkort tot een formaliteit! Hoe ? Door gebruik te maken van Sofware Custom Updates Pusblisher (SCUP). Beschikbare Adobe updates worden op dezelfde manier als software updates geinstalleerd.

Microsoft en Citrix werken nauw samen op het gebied van applicatie- en werkplekvirtualisatie oplossingen. Binnen 2 maanden komt er een update beschikbaar die het mogelijk maakt om XenApp applicaties en Xen App Server vanuit SCCM 2007 R2 console te beheren. Applicaties kunnen afhankelijk van type werkplek in verschillende vormen (msi, app-v/xenapp) worden aangeboden. Hiermee is het tevens mogelijk om applicaties op niet-windows systemen via SCCM 2007 R2 te verspreiden. Op het gebied van werkplekvirtualisatie biedt Microsoft en Citrix een oplossing op basis van Hyper-V, XenDesktop en SCVMM aan.

Voor System Center Configuration Manager (SCOM) 2007 R2 komen binnenkort een drietal management packs (MP) beschikbaar voor SharePoint 2010, Exchange 2010 en cloud computing.

Nieuwe product releases

Aankondiging van nieuwe producten worden veelal rond of tijdens grote events aangekondigd. Zo ook dit jaar. Maar liefst 3 System Center producten zijn RTM gegaan! Data Protection Manager (DPM) 2010, System Center Essentials (SCE) 2010 en Service Manager Service Manager (SCSM) 2010.

Met DPM 2010 levert Microsoft een uniforme gegevensbescherming voor zowel Windows-servers en clients als een best-of-breed back-up en recovery-oplossing voor Windows-omgevingen. Nieuwe functionaliteiten zoals Windows Client Protectie, SQL / SharePoint / Exchange (incl DAG) en Virtualisatie bescherming, off-site replicatie alsmede verbeterde Disaster Recovery scenario’s waardoor DPM 2010 herstelmogelijkheden biedt van de meest gefundeerde scenario’s van schijf, tape en cloud – in een schaalbare, betrouwbare, beheersbare en kosteneffectieve wijze.

Met SCE 2010 biedt Microsoft een single-point beheersoplossing speciaal bestemd voor midden- en kleinbedrijven tot een maximum van 50 servers en 500 gebruikers. Er wordt ondermeer voorzien in het aanmaken en beheren van virtuele machines, monitoring, software distributie, software updates, asset management en uitgbereide rapportage mogelijkheden.

Met de komst SCSM 2010 introduceert Microsoft een IT Management oplossing om bedrijfsprocessen te automatiseren. Standaard biedt SCSM 2010 ondersteuning voor incident-, problem-, change- en asset management. Met integratie van ondermeer Active Directory, SCCM 2007 en SCOM 2007 kunnen bovenstaande proccesen geautomatiseerd worden en biedt het een up-to-date CMDB.

Aanvullend op SCSM 2010 zijn er proces manament packs beschikbaar waarmee de mogelijkheden van SCSM 2010 verder uitgebreid kunnen worden. Opalis biedt een complete oplossing voor het automatiseren van IT-processen (Process Automation (ITPA). Het zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen effectiever en efficiënter gecontroleerd en gestuurd kunnen worden en dat dit volautomatisch verloopt.

Toekomstige ontwikkelingen

Wat betreft de toekomst zie je een duidelijke ontwikkeling richting cloud computing. Of dit nu een private of publiekelijk oplossing is maakt in dit geval niet uit. Dit zie je ook terug in de nieuwe producten welke vergaande ondersteuning bieden voor het optimaal en transparant kunnen beheren hiervan ongeacht type cloud oplossing. De nieuwe System Center productreeks (v.Next) zullen embedded cloud ondersteuning bieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn het deployen van services (IIS/SQL) in de cloud via System Center Virtual Machine Manager v.Next, long distance live migration tussen datacenters en nog veel meer.

Met Windows InTune biedt Microsoft een uitgebreide beheeroplossing aan gebaseerd op Microsoft cloud services. Windows InTune is een uitgebreide oplossing die pc-beheer, bescherming tegen malware, Windows-upgrades, en nog veel meer omvat. Windows InTune, voorheen bekend als System Center Online Desktop is op dit moment alleen beschikbaar als beta voor Noord- en Zuid Amerikaanse markt. Verwachting is dat Windows InTune volgend jaar ook voor de Europese markt beschikbaar komt. Belangrijk om te weten is dat Windows InTune integenstelling tot SC Online Desktop beschikbaar komt voor klanten die geen Software Assurance (SA) contract hebben afgesloten.

System Center Road Map

 

Best of MMS

Met deze ‘korte’ samenvatting heb ik de hoogtepunten voor MMS2010 zoveel mogelijk proberen samen te vatten. Ook dit jaar zal er in Nederland een ‘best-of-MMS’ worden gehouden. Voor degene die dit jaar niet bij het MMS aanwezig konden zijn of meer te weten willen komen omtrent de laatste ontwikkelingen op het gebied van IT beheersoplossingen is dit een uitgelezen mogelijkheid! Tijd en locatie zijn op dit moment nog niet bekend.

 De volgende editie van Microsoft Management Summit 2011 zal plaatsvinden op 21-25 Maart in Mandalay Bay in Las Vegas.

Categories

.

Tags

, ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: